Indkøbskurv

Din indkøbsvogn
Inkøbskurven er tom

Besøg os i vores lokaler

hver tirsdag og torsdag
fra kl. 16-18 dog ikke helligdage

Bliv ringet op

Lovstof, tips og ideer

 

Solceller

Ved brug af solceller i maritimt miljø, er det en god ide hvert år at adskille de stik der sidder under solcellen, og give dem en gang kontaktspray for at forhindre korrossion, dette bør kun foretages i mørke, og med afbrudt batteri da der ellers er risiko for stød. Ved dagslys dæk solcellepanelet helt af med en plade eller lign, for at undgå stød. Alternativet kan være helt at undgå udvendige stik, ved at man før montage af solcellen klipper de originale stik af, som sidder for ende af ledningerne på solcellen, og fører ledningerne direkte fra solcellen og gennem kabelgennemføringen, derefter monteres nye stik, da stikkene ikke kan genanvendes.

Ved montage af solceller, skal man huske at lige så snart der kommer lys på solcellen (gælder også ved skyet og regnfyldt vejr) begynder den at lave strøm, og der er risiko for stød hvis man rører ved den strømførende del af stikkene, undgå ligeledes kortslutning af solcellen, da den derved bliver ødelagt.

Ved montage af solceller specielt på både, hvor der ofte kan forekomme periodisk skygge, fra tovværk, wirer, bom m.m, er det vigtigt at montere solcellen på den rigtige led for at opnå maksimal strømproduktion.

 

20v colcelle20w, 50w, 80w, 100w er opdelt i 2 felter.

Hvis skyggen forekommer parralelt på 1 felt, vil kun denne del af solcellen der er skygge på være inaktiv

inden man går i gang med at sætte et 12v solcelleanlæg, på sit kolonihavehus, eller fritidshus er det en god ide først at kontakte kommunen og kolonihaveforeningen, for at høre om der er regler for opsætning af solceller, eller evt. begrænsninger.

OBS fastmontering af ledninger, og godkendelse af anlægget skal udføres af en autoriseret elektrikker, da et fastmonteret solcelleanlæg betragtes som en fast installation, også selv om det kun er et 12v anlæg (jævnfør sikkerhedsstyrelsen).

OBS brug altid lednings dimensionerings skemaet, til udregning af samtlige ledningslængder/dimensioner, da underdimensionerede ledninger kan foresage brand.

OBS brug så korte ledninger som muligt,for at undgå strømtab

Energipaneler.

Ved montage af energipaneler, er det mest optimale at vælge en sydvendt væg, hvis bygningen ikke ligger sydvendt, men derimod har en væg der ligger henholdsvis sydøst og sydvest, kan man i stedet for at sætte et stort energipanel op, vælge 2 mindre paneler, og så sætte 1 op på hver væg. Man kan også vælge at sætte energipanelet op på taget, men det vil ikke have særlig høj effekt, og virkningsgraden bliver meget lav, idet blæseren i energipanelet nu skal blæse den opvarmede luft nedad (varm luft vil altid søge opad).

Det er vigtigt at det hul der bores i væggen, hvor igennemen den varme luft kommer ind, set udefra går en anelse opad (ca. 5-10 mm pr 50 cm) således at evt. kondens vil løbe ud af huset, i stedet for at komme ind i huset og dryppe ned af væggen tag højde for at udhænget på taget kan foresage skygge på energipanelet det bør derfor overvejes hvilken højde energipanelet skal placeres i.

 

Solhøjde korteste dag 16 grader 

Solhøjde længste dag 63 grader 

Hvis det ikke er muligt at placere energipanelet i en højde så solen kan skinne på det hele året, så vælg en højde så man er sikker på at det kan køre om vinteren, da det er den fugtigste årstid.

 

Vindmøller

Inden man går i gang med at opsætte en vindmølle,skal man uanset størrelsen på vindmøllen først og fremmest undersøge i lokalplanen,som gælder for det område hvor møllen ønskes opstillet,om der er nogle begrænsninger eller direkte forbud mod vindmøller. Der skal indhentes tilladelse fra kommunen inden møllen kan opsættes, som grundregel gælder det at, afstanden fra møllen til din nabos nærmeste bygningsdel, skal være 4 gange møllens samlede højde inklusiv vinge fanget. Er dit mølletårn 3 m højt og har selve vindmøllen et vingefang på 1.5 m i diameter, bliver totalhøjden 3.75 m x 4 = afstand til naboens nærmeste bygningsdel 15 m, der kan ikke dispenseres for det gældende minimumskrav om afstand til naboen, men løsningen kan være at man anskaffer sig et lavere tårn til vindmøllen.

Lovgivningen vedrørende lydniveau for vindmøllen ikke boligområder 

Max 44 db ved 8 m. sek max 39 db ved 6 m.sek

boligområder

Max 42 db ved 8 m. sek max 37 db ved 6 m.sek

I lystbådehavne accepterer man generelt et lydniveau på max 55 db, da de lyde der kommer fra bådene når de ligger i havnen ligger på omkring 55 db.

Se mere på www.hegnsloven.dk eller www.vindinfo.dk

Godkendelse af husstandsmøller eller spørg din kommune om regler for lydniveau, der hvor møllen ønskes opstillet.

 

LedningsskemaLednings dimensionerings skema.
Download det her

 

TIL TOP

SBJ Sol og Vind . Fåborgvej 109 . 5762 V. Skerninge . Tlf. 20 81 70 98 . CVR 34952396